Les cookies són necessàries perquè puguis veure els vídeos directament des de ClapClap.

Sèpia amb mandonguilles, clàssic de la cuina catalana, per llepar-se els dits! / Receptes de cuina

Recepta se sèpia amb mandonguilles, clàssic de la cuina catalana, per llepar-se els dits! INGREDIENTS Una sèpia de 1kg 1 ceba 3 tomàquets madurs, 250 g aprox. Vi ranci 450 ml de brou de peix o aigua mineral. Oli d'oliva verge Sal Per les mandonguilles 350 g carn picada barrejada de vedella i porc 100 g de cansalada 1 ou 1 llesca de pa, mitjana Llet Farina 3 grans d'all Julivert Ceba caramel·litzada, opcional 2 o 3 cebes 1 cullerada de sucre morè Vi ranci Per fer la picada 1 gra d'all 12 ametlles torrades Vi ranci PREPARACIÓ I COCCIÓ Rentem i tallem la sèpia, reservem la melsa. Els ous, si en té, també els reservem. Les mandonguilles les podem preparar amb ceba caramel·litzada o sense. Ceba caramel·litzada Tallem la ceba a la Juliana, posem una paella amb oli al foc, l'escalfem i coem la ceba a foc suau una bona estona. Quan comenci a quedar transparent, afegim una cullerada de sucre morè, remenem un parell de minuts i hi afegim un bon raig de vi ranci. Continuem la cocció a foc suau fins que quedi ben cuita i caramel·litzada. Reservem. Preparem les mandonguilles Posem la llesca de pa en remull amb llet. Piquem l'all i julivert i reservem. Amb la picadora, piquem la cansalada i reservem En un bol posem la carn picada, la cansalada picada, l'all i julivert picats, la molla de pa ben espremuda, la sal, el pebre i l'ou. Si l'ou és gran, només n'hi posarem mig. Salpebrem i barregem. En cas que hi posem la ceba caramel·litzada, ara és el moment. Barregem fins que ens quedi una pasta ben homogènia. Pastem amb les mans i donem forma a les mandonguilles, en sortiran 22 o 23. Les enfarinem, les fregim i reservem. Preparem la cassola Piquem la ceba, ratllem el tomàquet i reservem. En una cassola posem l'oli, enrossim la sèpia i la reservem. La melsa i els ous no els hi posem, de moment. En el mateix oli sofregim la ceba uns minuts, afegim el tomàquet ratllat i, quan quedi una mica sec, afegim un bon raig de vi ranci. Remenem, afegim la sèpia i ho sofregim a foc suau 10 minuts. Afegim una mica de brou, sal, la melsa i coem 10 minuts més a foc suau amb la cassola tapada. Incorporem les mandonguilles i coem tot junt a foc lent uns 15 o 20 minuts més. Preparem la picada Amb el gra d'all restant, les ametlles i un raig de vi ranci. L'incorporem a la cassola els últims 10 minuts. Tastem de sal i, si cal, rectifiquem. PER SABER-NE MÉS Un plat de la cuina catalana que no pot faltar al nostre receptari. Hem incorporat a les mandonguilles una mica de ceba caramel·litzada, aquest pas és opcional. Si cuineu aquest plat a la temporada de pèsols, podeu afegir-ne un grapat a la cassola els últims minuts de cocció. Teniu totes les receptes al nostre blog de cuina http://www.kilometre0.cat . També ens trobareu a Instagram i Facebook com @kilometre0.cat. Si teniu algun dubte, no dubteu i pregunteu. Bon profit! Júlia i Montse