Les cookies són necessàries perquè puguis veure els vídeos directament des de ClapClap.

Estofat de vedella amb patates i pèsols (edició actualitzada)

Estofat de vedella amb patates i pèsols.- Ingredients, 1 k de vedella a trossos 4 patates grosses Kennebec 2 cebes grosses 4 grans d’all i una cabeça sencera. 4 tomàquets madurs ratllats o en daus 2 pastanagues 1 got de vi ranci o de brandi Pebre negre mòlt 1 presa de xocolata negra Sal Oli d’oliva 2 fulles de llorer 1 branca de farigola, 1 branca de romaní, ½ de canyella i un pesssic de nou moscada, (o un farcellet d’herbes). un grapat de pèsols (aprox. 150 grs) Cuinem, 1.-Posem la carn trossejada en daus enfarinada a la paella amb oli ben calent, i marquem la carn. 2.- Trinxem la ceba i tallem els 4 grans d’all trinxats o en rodanxes i amb la cabeça d’alls, ho posem a la paella. 3.- Quan la ceba es estova salpebrem i posem el farcellet d’herbes, o les herbes separades. 4.- Afegim la pastanaga, el tomàquet a daus, i les fulles de llorer, i el pessic de nou moscada. 5.- Quan el tomàquet comença a canviar de color, hi afegim la presa de xocolata negra i el vi ranci, si no en tenim brandi, i quan hagi reduit una mica el brou de carn o pollastre. Ho deixem 90 minuts a foc lent, tapat. 6.- Quan faltin 20 minuts, afegim les patates en daus grossos, tallant-les, petant-les o esqueixant-les, és a dir, tallant la meitat i trencant l’altra, així alliberen el midó que espessirà la salsa. Ara és el moment d’afegir els pèsols. Si cal, afegir més aigua o caldo, que cobreixi les patates. 7.- Adaptem el temps de cocció a que la carn i les patates siguin cuites, i aleshores l’estofat estarà fet. (sempre depèn del tipus de carn i el tipus de patates) Aquest estofat és el que tantes vegades hem menjat a casa éssent minyons. Es aquell record que mai s’oblida! I Molt Bon Profit!!! Una mica d’història culinària. L’estofat de vedella ja es cuinava el segle XIV a Catalunya? Sí, i abans!. Els recetaris catalans més antics que coneixem són del s. XIV, on es descrivia la recepta actual. L’església dominava el panorama, i els frares les lletres. Dos frares, el caputxí Sever d’Olot i el franciscà Josep Orri, ja descriuen la recepta “l’Estufat de badella”. Al 1835 el llibre “La Cuynera catalana”, l’anomena “Vedella ofegada”. Evidentment el s. XIV no hi posaven patates ja que no havien arribat d’Amèrica, però hi posaven altres verdures. I com la vedella era cara, la gent corrent ho feia amb costelles de porc, per exemple. Avui dia es cuina amb patates, patates i pèsols, patates i carxofes, amb bolets, …, però la resta segueix sense canvis. ------------------------------------------------------------------------ Tema musical: Recollections Autor: Asher Fulero Biblioteca de YouTube Studio ------------------------------------------------------------------------- #vedella #patates #carn #estofat #pèsols #carnambpatates #carnestofada #carnestofadavedellaipesols #jaumecamprubi #jaumecamprubigourmet #camprubi #jaumecamprubihom #vedellaestofada #vedellaambpatates #patatesambcarn #carnambpatates -------------------------------------------------------------------------